CİBALİ KARAKOLU | Wahshe
WAHSHE BLOG RSS

CİBALİ KARAKOLU

Yepyeni bir yıla yıla yakışır tazelikteki yazımızla herkese merhaba. Her yıl hepimizde olduğu gibi bu yıl da zihnimde biten yılın muhasebesi ve pek tabii yeni başlayan yılda yapılacaklar listesi oluştu. Bunlar kimi zaman iç dünyanızdaki bir değişiklik, kimi zamansa gerek kariyer gerekse eğitim anlamında yapmayı hedeflediklerimizden ibaret. Ancak bir ortak noktası var ki hepsi olumlu, hep olması gerektiği gibi…

2015’ le birlikte, giden yılda biraz aksattığım ve hasret kaldığım şeyleri yapmaya söz verdim ve buna çok zamandır görmek istediğim bir tiyatro oyunu ile sıkı bir başlangıç yaptım..;)

Bu yıl 100. yaşını kutlayan Şehir Tiyatroları’nın, tiyatro tarihinde çok önemli bir yeri olan oyunlarından Cibali Karakolu’ nu Zihni Göktay yorumu ile izleme şansını buldum. Orijinali bir Fransız bulvar komedisi olan ve 1904’ de Zifaf Gecesi ismi ile sahnelenen bu oyun, Muammer Karaca usta tarafından 1955 yılında Muammer Karaca Tiyatrosu’ nun açılış oyunu olarak sahnelenmiş. 16 yıl boyunca afişte kalan bir oyun olması da en belirgin özelliklerinden. Bu süre içerisinde 3000’ den fazla oynanmış ki bu başarıda değişik dönemlerde kadroya giren Muammer Karaca, Nejat Uygur, son olarak Zihni Göktay’ ın performansları ve sahnelendiği döneme has değişikliklerle tazeliğini korumasının rolü çok büyük.

Şehir Tiyatroları’ nın 2014 – 2015 sezonunun bu iddialı oyunu Nedret Denizhan rejisiyle sahneye konulmuş. Oyunun müzikleri Ali Otyam’ a, kostümleri ise Canan Göknil’ e ait. Bence bu oyunun en iddialı özelliği ise 3 saat süren sıkı performansı. Başta Zihni Göktay olmak üzere, orta yaş ve üzeri kuşak oyunculardan Hülya Arslan, Tarık Şerbetçioğlu, Naci Taşdöğen’ in insanı oyunda tutan ve heyecanlandıran performansları ile çok başka bir tat bırakıyor izleyenlerde.

Oyunda çapkın bir baş komiseri canlandıran üstad Zihni Göktay için bu yılın bir başka anlamı daha var ki o da 50.sanat yılını kutluyor olması. 18 yaşından beri sahnelerde olan 68 yaşındaki ustayı selamlarken oyunun sonunda bile hala gözlerimi alamadığımı, kalbimin heyecanla çarptığını ve gerçek oyuncu kavramını bir kez daha sorguladığımı hatırlıyorum.  Elbette ekibin tamamında benzer şeyler hissedeceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Cibali Karakolu; başta alışılagelmiş kadın- erkek ilişkileri olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi ile toplumsal ve politik yaşama dair eleştirileri barındıran ciddi bir taşlama özelliği de taşıyor aslında. Oyun, birçok yerinde günümüz politik, ekonomik, sanat ve toplumsal gidişata dair gönderme, hiciv ve tespitleri içeren tiradları takip eden uzun alkışlarla kesiliyor. Birçok tiyatro eserine göre oldukça uzun olan oyun, hem müzikli oyunun öğeleri hem de temposu ile sizi oyun dışında bırakmadan salondan mutlu ayrılmanızı sağlıyor. Sezon bitmeden mutlaka görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Çok uzun zamandır, sahnede izlemek istediğim bir oyunu ve oyuncuyu izlemekle başladım bu yeni yılda yapılacaklar listeme…Liste uzun, istemenin sınırı yok…Gerçekleşenleri ise paylaşmaya devam ediyor olacağım. Elbette sizlerin yapılacaklar listenizde olan ve paylaşacağınız deneyimlere, önerilere de açığız efendim.

Yeni yılın o tazecik, umutlu ruh hali yıl boyunca sizinle olsun, şimdilik hoşçakalın..;)

EDİTÖR : MELIS BATIBEKI ALPARSLAN

Erdem ERSÖZ July 02, 2015 2 tags (show)

Yorumdan ayrıl

Lütfen Not Ekleyin : Yayınlanmadan önce yorum onaylanmalıdır.

Başa Dön